Imeline Teadus nr. 120 (10/2020)

2020. aasta oktoobri Imelise Teaduse 92l leheküljel kirjutame:

KIRJUTA MEILE. Lugejate kirjad ja kommentaarid.

AVASTUSED. Uuemate teadusuuringute tulemused.

OLE KURSIS. Uudiseid eesti teadlaste töölaualt.

KAANELUGU: universum pistab plehku! Me teame, et ilmaruum paisub, aga kui kiiresti? Sellele lihtsale küsimusele ei ole teadlastel ühte lihtsat vastust – õieti on neid vastuseid kaks. Täpsed mõõtmised annavad erineva tulemuse ja ainus loogiline seletus sellele on see, et universum peidab endas avastamata jõude.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

ÜLEMINEKUIGA: teadlased tahavad naiste üleminekuea algust 20 aastat edasi lükata. See tähendab, et naised oleksid tulevikus viljakad võib-olla kuni 70. eluaastani. Asi pole siiski ainult laste saamise võime pikendamises, vaid üleminekuiga edasi lükates jääksid ära mitmesugused tervisehädad, mis selle perioodiga kaasas käivad.

NÄHTAMATUKS TEGEV KEEP: umbes 20 aastat on töötatud seadmete ja materjalide kallal, mille abiga oleks võimalik objekte - ja miks mitte ka inimesi - tõeliselt nähtamatuks muuta. Nüüd on mitu prototüüpi, mis seda enam-vähem suudavad, valmis saanud. Üht neist saaks aga kasutada ka edukalt päikesepaneelide efektiivsemaks muutmisel.

JÄÄAEG, ÜLEUJUTUSED VÕI KÕRB: Milline neist kliimastsenaariumitest õieti ees ootab? Pikas loos võetakse võimalikud arengud ette, arvestades, et Päikese aktiivsus on miinimumi veerel, ja see tõi viimati kaasa tõsise külmaperioodi.

LIMONAAD: faktikontrolli rubriigis on ette võetud kolm levinud väidet nn light-limonaadide ehk suhkruvabade karastusjookide kohta.

AJUSARI, 2. osa. Sari keskendub sellele, kuidas meie enda aju meid petab. Seekord on teemaks nn ennustav kodeerimine: selle uue teooria üheks lähtepunktiks on väide, et meie meeled ei ole usaldusväärsed. Teooria järgi moodustavad meie silmade, kõrvade ja teiste meeleelunditeni jõudvad muljed ainult väikese osa meid ümbritseva maailma kogemusest. Ülejäänu loob aju ise omalaadse kontrollitud hallutsinatsiooni kujul.

FOTOSARI: Pildireportaaž erinevatest loomadest, kes on aja jooksul igikeltsast leitud. Igikelts säilitab nende korjuseid ideaalses korras kümneid tuhandeid aastaid ja nii saavad teadlased uurida loomaliike, kes on ammuilma välja surnud.

5 MINUTIT: Lühiülevaade võimsamatest maavärinatest

NUPUTAMISÜLESANDED.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555