Imeline Teadus nr. 119 (09/2020)

2020. aasta septembri Imelise Teaduse 92l leheküljel kirjutame:

KIRJUTA MEILE. Lugejate kirjad ja kommentaarid.

AVASTUSED. Uuemate teadusuuringute tulemused.

OLE KURSIS. Uudiseid eesti teadlaste töölaualt.

NSV LIIDU SUPERAUK. 50 aastat tagasi ehk 1970. aasta kevadel hakkasid NSV Liidu geoloogid ja insenerid Koola poolsaarel maailma sügavaimat auku puurima. Nad purustasid sealjuures küll tõesti maailmarekordi, mis siiani püsib, ent päris oma eesmärgini nad ei jõudnud. Uued puurid peavad aga selle rekordi murdma.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

SUVEÕHTUS TANTSIVAD VAMPIIRID. Nad torgivad su nahka, pumpavad sinusse kemikaale ning võivad nakatada sind raskete haigustega. Seda kõike selleks, et saada sinult maailma üht toitainerikkaimat vedelikku – verd. Lõppevast suvest on kindlasti sinulgi mälestusi sadadest tüütutest pinisejatest. See lugu räägib neist tuntumaist.

ÜLIJUHTKAABLID LIIGUTAVAD ROHEENERGIAT ÜLIKIIRELT. Päikese- ja tuuleenergia peab jõudma seinapistikupesadesse kiiremini. Insenerid on vedamas Euroopas uute elektronkiirteede kaableid ja samas on võimalik, et üks uus Indiast pärit ülijuhtleiutis toob tervele maailmale sekunditega rohelise energia.

SINU MÄLESTUSED ON ÜKS SUUR VALE. Võid ju arvata, et su mälestused on täpsed ja vastavuses sellega, mis juhtus. Ent tegelikult säästab aju mälu talletus­ruumi ning ses säästurežiimis on aju abimeheks valede loor. Teadlased üritavad seda pettuse umbsõlme lahti harutada ja värskemad avastused selles vallas võivad aidata ka vaimsete häiretega või alusetult süüdi mõistetud inimesi.

KOSMILISED KOKKUPÕRKED SEPISTAVAD RASKEID ELEMENTE. Kõige kergemad elemendid sündisid Suure Paugu tagajärjel, raskemad tekivad tuumasünteesi käigus. Küsimus, kuidas tekivad veel raskemad elemendid, nagu kuld või uraan, oli teadlastel kindla vastuseta. Tõde leiti helendavast gaasipilvest, mis tekkis kahe neutrontähe kokkupõrkel.

FOTOSARI. Berliinis Robert Kochi instituudis asub tõeline surma labor, kus teadlased viirusi uurivad. Pisimgi viga töös võib maksta mitte ühele, vaid paljudele inimestele elu.

VÄITEKONTROLL. Levinud arvamused dementsuse kohta - kas ja kui palju need tõele vastavad?

KÜSI MEILT. Teadus vastab lugejate küsimustele.

NUPUTAMISÜLESANDED.

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555