Imeline Teadus nr. 113 (03/2020)

2020. aasta märtsi Imelise Teaduse 100l leheküljel kirjutame:

KIRJUTA MEILE. Lugejate kirjad ja kommentaarid.

AVASTUSED. Uuemate teadusuuringute tulemused.

OLE KURSIS. Uudiseid eesti teadlaste töölaualt.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

VIIMNEPÄEV. Teadlased on suutnud tänu uutele avastustele suutnud taastada sündmused, mis toimusid sel 66 miljoni aasta tagusel päeval, kui Maad tabas asteroid, mis dinosauruste soole otsa peale tegi. Sündmused on rekonstrueeritud lausa minuti ja tunni täpsusega.

LÄBIMURRE. Uue relvana astuvad võitlusse vähktõve vastu mitmesugused vaktsiinid.

ERE TULEVIK. Teadlased loodavad valguse mitmeid mõistatuslikke, isegi vastandlikke omadusi kasutada läbimurretes mitmes eripalgelises valdkonnas, nagu ekraanitehnoloogia, energia salvestamine ja vähiravi.

VANA VERI. Imepisikese merelooma vereloomesüsteem on osutunud inimese omaga väga sarnaseks. Tänu sellele mereelanikule on teadlased suutnud välja selgitada, kuidas meie vererakud tekkisid ja immuunsüsteem toimib.

7 KÜSIMUST TEADLASELE. Vastab evolutsioonigeneetik professor Eske Willerslev.

VÄITEKONTROLL. "Antibiootikumid saavad peagi otsa“, „resistentsus ei ole probleem“ – väiteid ja müüte anti­biootikumidest on palju. Imelise Teaduse uus sari võtab kolm neist ette ning selgitab välja, milised neist on tõesed ja millised ei pea vett.

KLIIMASARI. Teadlased kuulutavad süsihappegaasile sõja. Enam ei piisa sellest, et me lihtsalt piirame CO2 jõudmist atmosfääri, nüüd on tarvis hakata seda süsihappegaasi kogust, mis juba sinna jõudnud on, kahandama hakata. Teadlastel on selleks valmis mitmed tõhusad relvad.

FOTOSARI. Kulgur Curiosity on üksi Marsile jäänud.

PEEGELUNIVERSUM. Aeg käib tagurpidi, ülal on all ja valgus on pimedus. Mõne füüsiku arvates on meie universumil peegelpildis kaksik. Uute katsetega kavatsetakse nüüd hüpoteesi tõestama hakata ja avada uks ümberpööratud maailma.

KÜSI MEILT. Teadus vastab lugejate küsimustele.

NUPUTAMISÜLESANDED

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555