Imeline Teadus nr. 111 (01/2020)

Kreeka laev Musta mere põhjas (HO / Black Sea MAP/EEF Expeditions / AFP)  Foto: HO

Imeline Teadus nr. 111 (01/2020)

2020. aasta jaanuari Imelise Teaduse 92l leheküljel kirjutame:

KIRJUTA MEILE. Lugejate kirjad ja kommentaarid.

AVASTUSED. Uuemate teadusuuringute tulemused.

OLE KURSIS. Uudiseid eesti teadlaste töölaualt.

ROBOTID RÜGAVAD EHITUSTÖÖD TEHA. Üha enam erinevaid ülesandeid saab ehitusplatsil nüüd robotite kätte usaldada. Robotid oskavad teha juba paljusid töid alates maja projekteerimisest kuni müüriladumise ja küproki seina panekuni, samuti on need võimelised ise kontrollima, et töö ikka õigesti tehtud saab. Kuid see ei tähenda, et inimestel enam ehitusplatsile asja ei ole.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

VÕITLUS DIABEEDIGA. Suhkurtõbi levib maailmas aasta-aastalt üha laialdasemalt, nüüd on selle vastu aga leiutatud terve hulk uusi ja huvitavaid ravivõtteid, tänu millele võivad diabeetikud tulevikus tüütu süstimise ajaloo prügikasti heita.

MUST MERI ON KUI AJAKAPSEL. Musta mere sügavad veekihid on sedavõrd mürgised, et seal ei ela praktiliselt mitte kedagi. See tähendab aga, et kui sinna satub mõni orgaanilisest materjalist ese - näiteks laevavrakk - säilib see neis elututes kihtides väga kaua praktiliselt tervena. Just tänu sellele leitigi hiljaaegu Bulgaaria ranniku lähedalt üks 2400 aasta vanune Kreeka laev, mis on suurepäraselt säilinud.

TEADUSE ARHIIVIST. KES LEIUTAS RAADIO? Pikka aega on raadio isaks peetud itaallast Guglielmo Marconit, ent tegelikult olid kuulsal serblasel Nikola Teslal juba ammu enne teda tehtud mitmed katsed ja võetud patendid, millele ka Marconi oma töös tugines.

KAS VALGED AUGUD ON OLEMAS? Must auk, mis on paisanud kogu sisu tagasi kosmosesse ja muutunud valgeks auguks, sureb ise selle võimsa muundumise tagajärjel. Niisugusele hüpoteesile üritavad teadlased nüüd tõestust leida, ning kui see õnnestub, muutub arusaam meie universumi olemusest igaveseks.

FOTOSARI. Loomaliigid, mis on väljasuremise piirilt tagasi jõudnud.

5 MINUTIT. Mis on rakusurm ja miks see on vajalik?

KÜSI MEILT. Teadus vastab lugejate küsimustele.

NUPUTAMISÜLESANDED

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555