Imeline Teadus nr. 110 (12/2019)

Imeline Teadus nr. 110 (12/2019)

2019. aasta detsembri Imelise Teaduse 100-l leheküljel kirjutame:

KIRJUTA MEILE. Lugejate kirjad ja kommentaarid.

AVASTUSED. Uuemate teadusuuringute tulemused.

OLE KURSIS. Uudiseid eesti teadlaste töölaualt.

KÕIGE ÕNNELIKUM PLANEET. Tõenäosus, et Maa sellisena tekiks, nagu see meil praegu on, oli imeväike ja sõltus üheksast üliolulisest ja väga õnnelikust juhusest. Sellest, millised need juhused täpselt olid, räägib Imelise Teaduse detsembrinumbri kaanelugu.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

TEADLASTE OOTUSED JA SOOVID UUEKS AASTAKÜMNEKS. Kümneleheküljeline ülevaade räägib sellest, milliseid uusi lahendusi ja avastusi erinevate valdkondade teadlased järgmiselt aastakümnelt ootavad. Füüsikud loodavad näiteks uudset viisi, kuidas roheenergiat salvestada; samuti loodavad CERNi töötajad Genfi alla uue ja eelmisest palju suurema, tõeliselt hiiglasliku osakeste ringpõrguti ehitada. Ja ehk leitakse ka vähiravim? räägib sellest, mihukesi avastusi või lahendusi erinevat valdkondade teadlased 2020. aastalt loodavad. CERNi rahvas tahab uut põrgutit, füüsikud tahavad tooriumist elektrit teha ja nii edasi.

TARGUPIDI EVOLUTSIOON. Loomariigis on korduvalt juhtunud nii, et mõne liigi mõni ammu ununenud oskus või võime on selsamal liigil hiljem uuesti tagasi ilmunud. Näiteks võib tuua ühe Lõuna-Aafrikas elava sisalikuliigi - algul need loomadkesed munesid, siis otsustasid poegima hakata ja nüüd munevad jälle, kuigi liik on ikka seesama. Tagurpidievolutsioon oleks seegi, kui inimlapsed ühtäkki jälle sabaga sündima hakkaks.

KLIIMA TULEVIK, 2. OSA. Kliima tulevikust rääkiva sarja teises osas räägitakse sellest, kuidas me võime Maa kliima mineviku põhjal teha järeldusi selle kohta, mis meid tulevikus ees ootab.

ETNA ÄHVARDAB MERRE VAJUDA. Itaalias asuv hüperaktiivne ja väga ohtlik tulemägi on liikumas - üks selle nõlv vajub tasapisi merre. Mida see endaga kaasa tuua võib?

AJUSARI V. ALZHEIMER. Ajuga seotud probleemidest rääkiva sarja viimases osas räägitakse sellest, kuidas Alzheimeri tõest jagu saada.

FOTOSARI. TEHISSÜDA. Kui inimsüda enam lüüa ei jaksa, ei tähenda see veel, et on aeg hakata testamenti koostama. On õige mitmeid uudseid lahendusi, mille abil saab inimese rinda siirata tehissüdame, mis seal edukalt ja tugevalt edasi tuksub.

5 MINUTIT. Talveuni loomariigis.

KÜSI MEILT. Teadus vastab lugejate küsimustele.

NUPUTAMISÜLESANDED

JÄRGMISE NUMBRI TUTVUSTUS

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555