Imeline Teadus nr. 108 (10/2019)

Imeline Teadus nr. 108 (10/2019)

2019. aasta oktoobri Imelise Teaduse 100-l leheküljel kirjutame:

KIRJUTA MEILE. Lugejate kirjad ja kommentaarid.

AVASTUSED. Uuemate teadusuuringute tulemused.

OLE KURSIS. Uudiseid eesti teadlaste töölaualt.

ERAKORDNE SEADE ANNAB LÕPUTULT PUHAST ENERGIAT. Kuidas küll Maa peal Päikeses ja teistes tähtedes toimuvat tuumasünteesi jäljendada? Või õigemini, miks peaks? Aga sellepärast, et tuumasüntees ehk fusioon on erakordselt turvaline ja lõputu energiaallikas. Samas vajab see maailma kõige keerukamat seadmestikku.

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

VÕITLUS AJU NIMEL. Kolmas osa sarjast, milles käsitletakse ajuga seotud vaevusi ja haigusi ning uudseid võtteid nende ravis. Seekord on teemaks hulgiskleroos ehk sclerosis multiplex, mille vastu seni ravi teada ei ole. Siiski on nüüd mõned uued meetodi välja nuputatud, mille puhul on oluline roll tüvirakkudel. Võimalik saab olema haigust pidurdada ja mõnel puhul isegi ravida.

GRÖÖNI METEORIIT. Oktoobrinumbri "kaanepoiss" on ammune taevakivi. Just siis, kui viimane jääaeg oli lõppemas, ilm muutus talutavamaks ja kiviaja inimesed hakkasid tegema esimesi arglikke katseid põldu pidada ja tsivilisatsioone rajada, kukkus Gröönimaale määratu taevakivi. Tabamuse tulemusel algas uus 1300-aastane külmaperiood, mis pidurdas inimarengut märkimisväärselt.

VIIS MÜÜTI ÄMBLIKE KOHTA. Kas ämblikud elavad tolmuimejasse imemise üle? Kas sa sööd aastas magades kaheksa ämblikku ära? Nende lülijalgsete kohta on liikvel erakordselt palju müüte. Imeline Teadus vaatab neist tõsise pilguga otsa viiele, et välja selgitada, kui palju on kuulujuttudes tõde ja kui palju väljamõeldist.

TEADUSE ARHIIVIDEST. Lugu kahe ilmasõja vahel sakslaste ja brittide vahel toimunud rebimisest selle nimel, kes suudab ehitada kiireima auruveduri maailmas.

MÕTTEKOHT. Teaduslik-filosoofilises artiklisarjas ilmub seekord lugu, mille teemaks on see, kuidas meie teadmised universumi mõõtmetest ja vahemaadest selles on aastatuhandete ja -sadade jooksul muutunud. Veel sada aastat tagasi arvati, et kogu universum piirdubki Linnuteega.

FOTOSARI. Seekord on luubi all - õigemini kaamerasilma ees - kõikvõimalikud 3D-prinditud kehaosad. Neid on igasuguseid ja väga erinevaid.

5 MINUTIT. Lühiülevaade elust korallrahul.

KÜSI MEILT. Teadus vastab lugejate küsimustele.

NUPUTAMISÜLESANDED

JÄRGMISE NUMBRI TUTVUSTUS

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555