Imeline Teadus nr. 95 (09/2018)

31. august 2018, 14:45

2018. aasta septembri Imelise Teaduse 100-l leheküljel kirjutame:

KIRJUTA MEILE: Lugejate kirjad ja kommentaarid

AVASTUSED: Uuemate teadusuuringute tulemused (6 lk)

OLE KURSIS: Uudiseid Eesti teadlaste töömailt (2 lk)

JA PIMEDAD SAAVAD NÄGIJAIKS
Teadlased võtavad pimeduse vastu võideldes kasutusele kõik vahendid. Uudne kiip võib asendada silma enda tundlikke rakke ning tüvirakkudest kasvatatakse uus võrkkest. Mõne aasta pärast muutub võimalikuks ka täiesti uue doonorsilma siirdamine. (8 lk)

INTERNET TULEB PEAGI OTSE TAEVAST
Neljal miljardil inimesel maailmas ei ole juurdepääsu internetile. Facebook ja Airbus kavatsevad selle neile anda atmosfääri ülakihtides lendavate hiigeldroonide või atmosfäärisatelliitide abil. (4 lk)

UNIVERSUMI TAUSTKIIRGUSES ON MÜSTILINE KÜLM PIIRKOND
Universumi taustkiirguse temperatuur on ühesugune – välja arvatud ühes külmas laigus. Algul arvasid teadlased, et selle laigu puhul on tegu lihtsalt silmapettega. (8 lk)

TREENI OMA AJU! Tekita oma ajus rohkem ajurakkudevahelisi ühendusi! Panime kokku karmi treeningplaani, mis muudab su aju rekordilise ajaga kiiremaks ja taibukamaks. (6 lk)

SÜDI INVESTOR TROTSIS ATLANDIT
Ameeriklane Cyrus Field võitles 11 aastat oma unistuse nimel ühendada Euroopa ja Ameerika telegraafikaabliga. Pärast nelja ebaõnnestunud katset tembeldati ta hulluks, kuid viies katse muutis maailma igaveseks. (4 lk)

KUUMUS JA TAIMED PUHASTAVAD PINNASE MÜRGIST
Elavhõbeda- ja arseeniühendite ning naftajääkidega saastunud pinnas on mürgine. Igal aastal sureb reostuse tagajärjel miljoneid. Nüüd tahavad eksperdid puhastada maa mürgistest ainetest uute meetoditega, mis kasutavad leidlikke vahendeid, alates kuumusest ja taimejuurtest kuni vaakumpumpade ja elektroodideni. (8 lk)

MEHAANILINE KULGUR VALLUTAB VEENUSE
Sulatav kuumus ja purustav rõhk on lõpetanud kõik senised Veenuse missioonid. Nüüd on välja mõeldud visa mehaaniline kulgur, mis suudab Veenuse olusid taluda. (4 lk)

KEERISED JA TÕUSEV ÕHK TEKITAVAD PÖÖRLEVA TAPJA
Täielikult väljaarenenud tornaado on kõige tugevam ja hirmutavam nähtus meie atmosfääris. See on intensiivne, Maa tugevaimate tuulte jõul pöörlev õhusammas, mis sirutub äikesepilvest maapinnale. Seal, kus tornaado ulatub maa­pinnani, jätab see endast maha laastatud metsa ja ehitistega hävingukoridori. (2 lk)

KÜSI MEILT: Teadus vastab lugejate küsimustele (6 lk)

NUPUTAMISÜLESANDED

JÄRGMISE NUMBRI TUTVUSTUS

 

Vaata kõiki uudiseid

Toetajad: