Imeline Teadus nr. 93 (07/2018)

Foto: Shutterstock

2018. aasta juuli Imelise Teaduse 92-l leheküljel kirjutame:

KIRJUTA MEILE: Lugejate kirjad ja kommentaarid.

AVASTUSED: Uuemate teadusuuringute tulemused. (6 lk)

OLE KURSIS: Uudiseid Eesti teadlaste töömailt. (2 lk)

TÄIELIK SOOVAHETUS: Ainuüksi USAs tehti 2016. aastal 3250 mitut tüüpi soovahetusoperatsiooni, alates rinnaoperatsioonidest kuni genitaalide muutmiseni. Seda oli 19 protsenti rohkem kui aasta varem. Operatsioonide suur hulk annab tunnistust sellest, et üha rohkem mehi tunnistab endale, et on sündinud vales kehas, ja võtab midagi ette. Nüüd saavad arstid hormoonravi ja osava kirurgia abil teha temast tõelise naise. Järgmise sammuna pannakse kunagine mees isegi lapsi sünnitama. (8 lk)

VÕITLUS ALLVEELAEVADEGA: Tänapäevaseid luureallveelaevu on sonariga raske avastada. Nüüd loodavad sõjaväelased, et tundlike magnetite võrgustik muudab vee all märkamatult lähedale hiilimise võimatuks. (4 lk)

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

KOSMILISED ENESETAPUD: Planeeritud allakukkumised ja ka lihtsalt ebaõnn on hukutanud palju kosmosesonde. Kuid need ei ole oma elu ohverdanud asjata. Isegi veel surmaheitluses koguvad sõidukid andmeid ja katsetavad hulljulgeid manöövreid. Nüüd on kord Juno käes, mis triivib surma poole Jupiteri atmosfääris. (8 lk)

JÄLGIMISSEADMETE MAAILMAMEISTRIVÕISTLUSED: Jalgpallist on saamas tehnika ja jälgimisseadmete mäng. Seda arengut demonstreeritakse meile Venemaal toimuval jalgpalli maailmameistrivõistlusteil, kus staadionil ja ka väljaspool seda hoolitseb terve jälgimiskaamerate arsenal koos droonide, robotite ning tehisintellektiga pildianalüüsitarkvaraga selle eest, et väljakul löödud väravad, karistus- ja nurgalöögid saaksid kohtuniku poolt õigesti hinnatud. Linna peal hillitseb seaduse pikk käsi jälgimistehnika abil aga huligaane. (6 lk)

VIKERKAAR VIIE MINUTIGA: Vikerkaar on looduse üks kaunimaid valgusetendusi. See tuntud nähtus tekib päikesevalguse ja vihmapiiskade koostoimes siis, kui vihma sajab päikesepaistega samal ajal. Tänapäeval on vikerkaare ilmumise põhjused hästi teada, kuid varem sünnitas see müüte, ennustusi ja ebausku. Lisaks paelus vikerkaar tuhandeid aastaid ka õpetlasi. Võtame vikerkaare nö pulkadeks lahti, uurime selle tekkemehhanismi ja erinevaid vorme. ( 2 lk)

PÕHJA-KOREA SUPERVULKAAN: Supervulkaan Paektusan võib pool Aasiat tuhaga katta. Põhja-Korea tuumakatsetused ähvardasid vulkaani uinakust äratada. Kahele briti geoloogile anti erakorraline luba uurida Paektusani lähemalt. Nüüd on britid mures. (10 lk)

KODULABOR: Valmistame käepärastest vahenditest lasermikroskoobi. (2 lk)

UUS SIIDITEE: Uus Siiditee ehk ingliskeelse nimega One Belt One Road, nagu hiinlased plaani nimetavad, on üks suurimaid raudteeprojekte kogu maailma ajaloos. Ühel päeval, kui rööpad on maha pandud, hakkab kaubavedu maakera tähtsamatel kaubateedel olema turvalisem, odavam ja palju-palju kiirem kui praegu. Juba kümne aasta pärast on reisiaeg Hiinast Euroopasse eeldatavasti poole võrra lühenenud. Lisaks tegelevad hiinlased transpordisüsteemi arendamisega, mis tulevikus võimaldaks Euroopa ja Hiina vahel reisida poole päevaga. ( 4 lk)

KÜSI MEILT: Teadus vastab lugejate küsimustele. (6 lk)

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555