Imeline Teadus nr. 86 (12/2017)

Foto: Shutterstock

2017. aasta detsembri Imelise Teaduse 100 leheküljel kirjutame:

KIRJUTA MEILE: Lugejate kirjad ja kommentaarid

AVASTUSED: Uuemad teadusuuringute tulemused (6 lk)

OLE KURSIS: Uudiseid Eesti teadlaste töömailt (2 lk)

TEHISINTELLEKT: Meile meeldis uskuda, et arvutid võivad lahendada hästi küll loogikaülesandeid, ent ei suuda kunagi jäljendada inimlikku intuitsiooni. Nüüd aga võitis arvuti inimest maailma kõige raskemas lauamängus, mida saab võita üksnes intuitsiooni abiga. Millal saavad masinad teadvuse ja tunded ning kas nad lepivad siis lihtsalt inimese teenimisega? (14 lk)

EGIPTUSE SEITSE MÕISTATUST: Kuhu on maetud kuninganna Nofretete ja mis on peidus Cheopsi püramiidi sees olevas labürindis? Et lahendada Egiptuse seitse suurimat mõistatust, võtavad teadlased nüüd kasutusele osakestedetektorid ja DNA-analüüsi. Esimesed tulemused on juba käes! (6 lk)

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

MAAGILISED SEENED: Tulevikus võivad psühhiaatrid ärevushäiret ja depressiooni põdevatele haigetele välja kirjutada psühhedeelseid aineid, nagu LSD ja seentest pärit psilotsübiin. Uuringud viitavad nende ainete positiivsele toimele raskete psüühikahäirete korral. Tervel inimesel võivad need aga häireid esile kutsuda. (4 lk)

IMELISED SILLAD: Fotoreportaaž maailma kõige eriskummalisematest sildadest. Kuidas näeb välja klaasist sild, milline on maailma pikim sild ning kuidas töötab veesild, mis juhib ühe jõe üle teise? (4 lk)

NATSID KOSMOSES: Kui 1942. aasta 3. oktoobril rakett V2 taevasse vihises, muutus maailm alatiseks. Natsi-Saksamaa inseneride novaatorlikud rakettmootorid ja aerodünaamilised lahendused avasid tee ka sõja­järgseteks kosmosereisideks. V2 oli esimene rakett, mis töötas vedelkütusel, sel olid turbopumbad ja hea aerodünaamika ning see sai hakkama ülehelikiirusega. Kõik need uudsed omadused kandusid edasi ka järgmistele kosmose­rakettide põlvkondadele USAs ja Nõukogude Liidus. (10 lk)

OHTLIK ARMASTUS LOOMARIIGIS: Osa loomaliike harrastab paaritumishooajal kõike muud kui õrna armatsemist. Kui on tarvis oma geene edasi anda, ei kohuta loomi valulikud eelmängud, kehavigastused ega isegi kallima kõhutäiteks langemine. (6 lk)

KÜTE OTSE MAAPÕUEST: Ülekriitiline aur on samal ajal nii vedelik kui ka gaas ning sisaldab väga palju energiat. Islandi ettevõte rajas nüüd sügava puurkaevu, et seda äärmuslikus olekus auru majanduslikult ära kasutada. (4 lk)

KÜSI MEILT: Teadus vastab lugejate küsimustele (6 lk)

KATSELABOR: Proovime drooni, mida saab juhtide žestide abil (2 lk)

NUPUTAMISÜLESANDED

JÄRGMISE NUMBRI TUTVUSTUS

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Reklaamiosakond
ReklaamiosakondTel: 667 0105