Imeline Teadus nr. 82 (8/2017)

Foto: Shutterstock

2017. aasta augustikuu Imelise Teaduse 100 leheküljel kirjutame:

KIRJUTA MEILE: Lugejate kirjad ja kommentaarid

AVASTUSED: Uuemad teadusuuringute tulemused (6 lk)

SIGA DOONORIKS: Doonorelundite defitsiit jääb peagi minevikku. Teadlastel on õnnestunud inimese tüvirakud kasvama panna sealootes. Seega võib ühel päeval osutuda võimalikuks tervete inimorganite kasvatamine sea organismis. See lahendaks elundipõua ning ühtlasi varustaks patsiendid just nende immuunsüsteemiga sobivate organitega. (6 lk)

5G: Kui 5G mobiilsidevõrk mõne aasta pärast eetrisse jõuab, algab uus mobiilirevolutsioon. Võrk ühendab kõik alates isesõitvatest autodest kuni kirurgiliste robotkäteni kiire internetiga ning sulatab virtuaalmaailma tegelikkusega ühte. (6 lk)

TROONIDE MÄNG: Lõputud talved, inbriidsed perekonnad ja jõhkrad mõrvad – juulikuus jõudis maailma teleekraanidele hittsarja „Troonide mäng“ 7. hooaeg. Imeline Teadus uurib, kas draakonid ja Ebalased võivad olemas olla ka loodusseaduste järgi. (10 lk)

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

PÕTRADE AJUHAIGUS: Põtra tuntakse tugeva ja visa loomana. Müstiline haigus, mis muudab põdra aju käsnjaks massiks, on Ameerikast jõudnud Euroopasse ning ohustab ka siinseid põdrapopulatsioone. (4 lk)

ELU ILMA PÄIKESETA: Briti meteoroloogid analüüsisid 2015. aasta päikesevarjutuse andmeid ning tõestasid: nende mõne minuti jooksul, mil päikesekiiri polnud, langesid nii temperatuur kui ka tuule kiirus. Mis aga juhtuks siis, kui meie kodutäht kustuks terveks päevaks, nädalaks, kuuks või isegi aastaks? (4 lk)

PISARATE SALADUS: Külmutatud inimpisarate pank – just sellise asutuse tahab luua üks iisraeli aju-uurija. Sealt telliksid maailma teadlased eri vanusest ja soost inimeste pisaraid, leidmaks vastest küsimusele: miks me nutame? (6 lk)

VÄRVIKÜLLANE MAKROMAAILM: Tänapäevaste mikroskoopide suurendusvõime lubab näha ka kõige pisemaid detaile. Putukate kehaosad, kummalised rakud ja värvikirevad mineraalid omandavad makrovaates ootamatu, raskesti äratuntava palge. Kas oskad mõistatada, mis on mis? (6 lk)

KODULABOR: Uurime, kuidas värv kommi sisse sai ning millest see koosneb. (2 lk)

LENNUAJALOO LÄBIMURDED: Arvutite areng võimaldas ehitada radarile nähtamatuid lennukeid, mida saab juhtida kasvõi teiselt poolt maakera. (6 lk)

KATSELABOR: Mida kujutab endast nutitelefoni makrolääts? (2 lk)

KÜSI MEILT: Teadus vastab lugejate küsimustele (6 lk)

NUPUTAMISÜLESANDED

JÄRGMISE NUMBRI TUTVUSTUS

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Jaana Rüütel
Jaana RüütelReklaamimüükTel: 565 66130