Imeline Teadus nr 75 (1/2017)

Foto: Shutterstock

2017. aasta jaanuarikuu Imelise Teaduse 108 leheküljel kirjutame:

KIRJUTA MEILE: Lugejate kirjad ja kommentaarid

AVASTUSED: Uuemad teadusuuringute tulemused (6 lk)

OLE KURSIS: Uudiseid Eesti teadlaste töömailt (2 lk)

MIDA TOOB AASTA 2017? Lendavad autod, pea transplantatsioon ja kosmoseprügi harpuuniga jahtivad satelliidid. Imeline Teadus proovib heita pilku uude aastasse ning ennustada, millistest valdkondadest tulevad järgmise 12 kuu kõige põrutavamad teadusuudised. (8 lk)

ÕUDNE LUGU: Mis võiks olla närvekõditavam kui hilisõhtune õudusfilm? Vaata aga ette! Hiljutisest uurimusest selgus, et peale psüühika häirimise võivad õudukad ka su veresoontes tekitada eluohtlikke trombe.( 8 lk)

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

TALVEPIMEDUS: Teadlased annavad näpunäited talvisest pimedusest tingitud masenduse ja vitamiinivaeguse võitmiseks. (4 lk)

SUUSALUMI: Millise mäe milliselt küljelt leiab kõige mõnusama suusalume? (6 lk)

LINNU- JA PUTUKAPARVED: Kuldnokaparve hoiavad koos erilised, justkui kiirkaamerate moodi silmad. Miljardid rändtirtsud söövad maa paljaks ning imepisikeste sipelgate suurkolonnid murravad maha madusid. Kõik need olendid on indiviididena nõrgad, aga hulgakesi koos vallutavad toiduvarusid, tõrjuvad vaenlasi ja panevad aluse uuele põlvkonnale. (8lk)

LEND MARSILE: Nägemine kaob, luud hõrenevad ja masendus hiilib ligi – Marsi-reisil ähvardavad inimest arvukad tervisehädad. Teadlastel on viimane aeg välja selgitada, milliseid vaevusi võib pikk kosmoses viibimine põhjustada, ning pakkuda lahendused nende vältimiseks.(8 lk)

KODULABOR: Kuidas valmistada nn mitte-Newtoni vedelikku, mis on samaaegselt nii vedel kui ka tahke? (2 lk)

TERMOTUUMAREAKTORITE KONKURENTS: Lihtsale, kuid ebapraktilisele tokamakreaktorile esitab väljakutse tõhus, kuid keeruline ja järeleproovimata stellaraator­reaktor. Üks neist kahest peab inimkonnale kinkima peaaegu ammendamatu energia. (6 lk)

LEGENDAARSED MAADLEJAD: Sõjaeelses Eesti Vabariigis sirgusid kaks meest, kellest said maailma kõige tugevamad maadlejad: Kristjan Palusalu ja Johannes Kotkas. Võõrvõimud sekkusid mõlema sangari elukäiku. (2 lk)

KÜSI MEILT: Teadus vastab lugejate küsimustele (6 lk)

NUTIKAD ASJAD: Uudistooted ja nutividinad (2 lk)

EILNE TEADUS: Heidame pilgu aastakümnete vanustele teadusuudistele.

NUPUTAMISÜLESANDED

JÄRGMISE NUMBRI TUTVUSTUS

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Jaana Rüütel
Jaana RüütelReklaamimüükTel: 565 66130