Imeline Teadus nr 72 (10/2016)

Foto: Shutterstock

2016. aasta oktoobrikuu Imelise Teaduse 108 leheküljel kirjutame:

KIRJUTA MEILE: Lugejate kirjad ja kommentaarid

AVASTUSED: Uuemad teadusuuringute tulemused (6 lk)

ÜHEKSAS PLANEET: Astronoomid on üle saja aasta otsinud Päikesesüsteemi kaugel äärealal luuravat tundmatut hiidplaneeti. See on end siiani hästi varjanud, ent nüüd usuvad kaks Ameerika teadlast, et on leidnud tõendeid taevakeha olemasolu kohta. Maast vähemalt kümme korda massiivsem planeet paistab mõjutavat kaugete kääbusplaneetide orbiite. Kui tundmatu hiiglane on olemas, siis võime oma Päikesesüsteemi planeetide arvuks taas kirjutada üheksa. (8 lk)

GALAKTIKATE SÜND: Mõnisada miljonit aastat pärast Suurt Pauku tekkisid esimesed kääbusgalaktikad ja nendes süttisid hiigelsuured tähed. Kuidas see protsess täpselt kulges? Astronoomid on siiani pidanud piirduma vaid teoretiseerimisega, ent hiljuti avastatud kauge galaktika annab esmakordselt võimaluse kiigata Universumi lapsepõlve. (6 lk)

VÕITJATE GEENID: Ränkraske treening ei anna mingit garantiid kuldse medali võitmiseks. Tšempionikandidaadi keha peab olema varustatud õigete, just tema spordiala jaoks sobivate geenidega. Spordimaailma kummitab geenidopingu oht. (12 lk)

Imeline Teadus
Imeline Teadus on Skandinaavia suurim populaarteaduslik ajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

AJU TREENIMINE: Tõenäoliselt ei mõtle sa sugugi nii ratsionaalselt, nagu ise arvad. Paljud su otsused põhinevad eelarvamustel, juhuslikul infol ning vääral ettekujutusel põhjuse ja tagajärje seostest. Kui oskad tähele panna mõningaid klassikalisi eksiarvamusi, mis kimbutavad meid kõiki, siis õpid langetama paremaid otsuseid. Imeline Teadus annab mõned nipid, kuidas oma aju paremini häälestada. (6 lk)

LiFI: Uus võrguühenduse loomise meetod kasutab tavapäraste raadiolainete asemel meie elutoa laelambist voogavat nähtavat valgust. Lisaks võimaldab nn LiFi tehnoloogia senisest palju kiiremat ning parema läbilaskevõimega internetti. (4 lk)

HELSINGI TUNNEL: Tuhandeid tonne kaaluvad puurmasinad augustavad Euroopa pinda, uuristades kaljusid, lubjakivi ja mulda. Euroopa riikide vahelise liikluse sujuvamaks muutmise plaan on põhjustanud tunnelite kavandamise ja ehitamise buumi. Kõige suurejoonelisemad plaanid on seotud Tallinna ja Helsingi ühendamisega. (6 lk)

VIIKINGIAEGNE EESTI: Paar sajandit enne muistset vabadusvõitlust lõid mitmed Eesti piirkonnad majanduslikult õitsele. Rikkus kogunes siia tänu kaubateedele, mis ühendasid Skandinaaviat Kiievi ning Konstantinoopoliga ning kulgesid mööda Eesti rannikut ja jõgesid. Lisaks kaupade vahendamisele eksportisid muistsed eestlased selle turustuskanali abil Euroopasse tuhandeid tonne soomaagist valmistatud rauda. (6 lk)

LIITIUM: Huvi Universumi kergeima metalli liitiumi vastu kasvab peadpööritava kiirusega. Kui nii edasi läheb, siis muutub liitium varsti kõige olulisemaks elemendiks maailmas, hoides töös nii elektriautosid kui tuumasünteesireaktoreid. Selle väärtusliku maa- ja veevara uusi maardlaid otsitakse üha intensiivsemalt. (6 lk)

KÜSI MEILT: Teadus vastab lugejate küsimustele (6 lk)

NUTIKAD ASJAD: Uudistooted ja nutividinad (2 lk)

OLE KURSIS: Uudiseid Eesti teadlase töömailt (1lk)

NUPUTAMISÜLESANDED

JÄRGMISE NUMBRI TUTVUSTUS

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Madis Aesma
Madis AesmaToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Robin Tiits
Robin TiitsReklaamimüükTel: 528 3657