Kodulabor: tee elevandi hambapastat sülgav purskkaev

27. jaanuar 2017, 14:38

Selles katses plahvatuslikult tekkiva vahu taga on keemiline reaktsioon, mille kutsub esile maailma kõige kiiremini toimiv ensüüm. Loomade ja inimese maksas, aga ka pärmirakkudes toodetav ensüüm on spetsialiseerunud ühele ülesandele: muundada vesinikperoksiid veeks ja hapnikuks.

Esüümid on valgud, mis toimivad bioloogiliste katalüsaatoritena: need alustavad ja kiirendavad meie kehas aset leidvaid bioloogilisi protsesse. Kehale tarvilikke ensüüme toodavad meie rakud.

Iga ensüüm on mõeldud ühe kindla protsessi jaoks, sestap leidub meie kehas tuhandeid ensüüme. Üks säärane on katalaas.Katalaasi leidub näiteks maksas, kus selle ülesanne on lagundada vesinikperoksiid veeks ja hapnikuks.

Vesinikperoksiid H2O2 on anorgaaniline ühend, mis koosneb kahest hapniku ja kahest vesiniku aatomist. Vesinikperoksiid moodustub kõrval­saadusena kehas toimuvate teiste reaktsioonide käigus, kuid see on meie organismile mürgine ja tuleb seetõttu võimalikult kiiresti lõhustada. Seepärast on katalaas üks kõige kiiremini toimivaid ensüüme, mida teadlased tunnevad. Katalaas võib katalüüsida ligikaudu 4 x 10 astmes 7 lagunemist sekundis.

Ka pärmirakud moodustavad katalaasi, et kaitsta end ohtliku vesinik­peroksiidi eest. Pärm on elusorganism ja kui pärmile lisada sorts vesinikperoksiidi, lõhustab pärmi­rakkudes leiduv katalaas vesinik­peroksiidi kiiresti veeks ja hapnikuks.


See meie katses juhtubki. Reaktsiooni tõttu tekib nõudepesuvahendisse mõne sekundiga suur hulk väikeseid hapnikuga täidetud mulle, mis panevad segu pudelist välja kobrutama. Just seetõttu supleb kogu su köök peagi vahuvannis.

Katse käib nii: sega vesi ja pärm (või nt vasikamaksa tükid) kokku ning vala pudelisse, kus on juba ees vesinikperoksiid, nõudepesuvahend ning toiduvärv. Hoidu vahu eest!

NB! Vesinikperoksiid on söövitav, mistõttu tuleb olla ettevaatlik. Kui seda satub nahale, tuleb see rohke veega maha loputada. 

Vaata katset allolevalt videolt ning loe lähemalt veebruarikuu Imelisest Teadusest!

 

Vaata kõiki uudiseid

Toetajad:

Telli ajakiri

Telli National Geographic
Imeline Teadus pakub harivat lugemist kogu perele.
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.
Ajakirjal on 161 000 lugejat.
Hind: e-arve püsimaksega 6,49 €, 1 aastaks 75 €
Telli Ajakiri